Journalist/Redaktør Hans V. Bischoff (1932-2021)
Samtale med Hans Bischoff - oktober 2018
Skærmtrold, TV-vært, talknuser og Cavlingpris modtager Hans V. Bischoff var i mange år en fast del af danskernes aftenkaffe, når han tonede frem som vært på DR TV-Avisen kl. 19.30 præcis.
Han blev kendt som den venligt smilende mand, der havde styr på tallene og kunne udlægge dem så alle kunne forstå det.
Det var dengang der var to personer i Danmark, der var så kendte, at man ikke behøvede at skrive deres navn på skærmen – den anden var dronning Margrethe.
Han blev kendt som den venligt smilende mand, der havde styr på tallene og kunne udlægge dem så alle kunne forstå det.
Det var dengang der var to personer i Danmark, der var så kendte, at man ikke behøvede at skrive deres navn på skærmen – den anden var dronning Margrethe.
Hanne Kirkeberg og Hans V. Bischoff
Mødet med Hans Bischoff blev aftalt, da vi besøgte Hanne og Hans i sommerhuset på Møn.
– Men du skal ikke komme til Skipperstræde, jeg er på den anden side af haven hos Hanne i Lodsstræde, sagde Hans.
Nok har Hanne og Hans været gift nu i 10 år (2018), men derfor behøver man ikke at bo sammen.
Hans har siden 1960 boet i Skipperstræde. Først som lejer og fra 1963 som ejer. Huset bærer præg af den store bogsamling, og den ville der ikke være plads til hos Hanne.
Hanne er meget tilfreds med sit hjem, og det vil der ikke være plads til hos Hans, så derfor den praktiske ordning.
Hans V. Bischoff
Vi skal tilbage til 1932, hvor Hans blev født i Næstved. De første skoleår foregik i Sneslev Skole syd for Ringsted og efterfølgende fra august 1943 til juni 1950 blev det Herlufholm Skole og Kostskole, der både var bopæl og skole.
– Det hedder Herlufsholm med s, retter Hans. Mange glemmer det s.
Var det en god tid på Herlufsholm?
– Jeg havde en god tid, men mange af mine kammerater havde det dårligt. Der var lærere, der var særdeles hårdhændede både fysisk og psykisk over for mange af eleverne.
Efter studentereksamen læste Hans Bischoff økonomi, men senere blev det til ansættelse ved B.T. og Berlingske Aftenavis.
I 1967-75 var det Information i St. Kongensgade, der nød godt af Hans Bischoffs pen. En spændende tid med den legendariske redaktør Børge Outze.
– I 1975 kom jeg til Danmarks Radio. Nok blev jeg ansat i Nyhedsafdelingen, men selv om DR Tv var flyttet til ”Gyngemosen” allerede i 1963-65, var det i Radiohuset på Rosenørns Allé, jeg arbejdede.
Hans V. Bischoff. DR-medarbejder gennem 30 år blev kendt for at forklare indviklede tal og regnskaber, så alle kunne forstå.
Det blev et af hans varemærker på TV-Avisen, som han kom til i 1975. Syv år tidligere fik Hans Bischoff journalisternes mest fornemme pris, Cavlingprisen, for at påvise, at der var fejl og mangler ved indsamlingen af materiale til at beregne pristallet.
– Pudsigt nok havde jeg i mine yngre år boet lige ved Radiohuset i Julius Thomsens Gade. Lejligheden ligger i Københavns kommune, men Radiohuset på den anden side af gaden ligger på Frederiksberg.
– Årsagen til, at jeg var i Radiohuset var, at Tv-nyhedsredaktionen først flyttede til Tv-byen i Gladsaxe i 1983.
Du lavede også ”Hvornår var det nu det var”?
– Ja nogle år omkring 1999. Mange udsendelser bliver netop genudsendt på DR K, men der var også andre studieværter på den serie.
Hans Bischoff var studievært på Tv-avisen, men han dækkede også flere af de store valgaftener. I 2002 gik han på pension.
Hans Bischoff og Dragør
Hans er stadig medlem af mange foreninger, og i Dragør husker vi ham primært fra Dragør Borgerforening, hvor han siden 1984 har været med til at sætte et stærkt præg på hundredevis af mandagsmøder.
Hanne var med fra starten, og begge har været både i aktivitetsudvalget og siddet i bestyrelsen.
Et af de mange arrangementer, som Hans Bischoff introducerede i Dragør Borgerforening, var den årlige ”SVASKE-tur”. Som formand for ”Selskabet for Videreførelse Af Sobre Kulturvaner.” guidede Hans Bischoff deltagerne rundt til små listige steder i Dragør, hvor man kunne få justeret væskebalancen.
Hans Bischoff havde inviteret tegneren Jens Hage til Dragør Borgerforening. Mange af de fremmødte medlemmer sikrede sig et portræt. Værten var blevet tegnet ved en tidligere lejlighed. – Det var bl.a. luftkaptajn Arne Hansen, som jeg havde et fint samarbejde med omkring Dragør Borgerforening, fortæller Hans.
Dragør Borgerforening takkede Hans, fordi han havde været med til at få nyt liv i den gamle Borgerforening. Allerede i 1984 blev Hans Bischoff udnævnt til fuglekonge og i 2006 blev hans æresmedlem. (Hanne Kirkeberg blev fuglemajestæt i 2000).
Lions, der sidste år kunne fejre 100-års jubilæum, fik deres afdeling i Dragør i 1964. Hans Bischoff var med til at oprette lokalafdelingen, og han er fortsat aktivt medlem af Lions.
Arne Hansen, som Bischoff havde et nært samarbejde med, var meget aktiv i Dragør Borgerlige Skyttelag. I mange år var Hans også medlem af Skyttelaget.
Journalistforeningen Publicistklubben er Hans Bischoff selvfølgelig også medlem af. I årene 1992 til 2006 var han desuden formand.
Fritid
Når der er tid, hygger Hans sig med en bog fra sin store samling. Det gælder også, når ferien med Hanne enten tilbringes på den græske ø Syros eller i sommerhuset i Ulfshale på Møn.
– Da vi kiggede på et hus på Syros i 1986 kom vi i kontakt med den katolske præst Fader Demetrios. Han anbefalede os at kigge på to huse. Det ene tilhørte en romersk-katolsk familie og det andet en græsk-katolsk familie. Vi valgte huset, som tilhørte den græsk-katolske familie.
– På Syros kan man leve fredeligt side om side med hinanden på trods af forskellig religiøs opfattelse. Fader Demetrios havde intet problem med at anbefale et græskkatolsk hus.
Fugleskydningsbogen og film i Dragør
I 2001 skrev Hans Bischoff ”Fugleskydningsbogen”. En bog om Dragør Borgerforening 1906-2000.
I bestyrelsen talte man længe om den skulle udgives i trykt form eller som e-bog. Tiden gik og efterfølgende lå den i flere år på Dragør Borgerforenings hjemmeside til stor glæde for mange.
Her kunne man finde udnævnte fuglekonger og andre begivenheder i Dragør. Der var også fortegnelse over ældre og nyere gadenavne, folketællinger og meget andet.
Bogen udkom aldrig, og Hans gav siden tilladelse til, at uddrag fra hans bog kunne gengives i bogen ”Glimt af Dragørs Historie”.
Vi har talt flere gange om de mange film, der er optaget i og om Dragør. Vi talte mest om de spillefilm, hvor Dragør er brugt, når der skulle optages forskellige scener.
Hans lavede en oversigt og sammen med andre notater har listen givet inspiration til en byvandring ”I filmens fodspor”, som Lokalhistorisk Forening er ved at lave.
Sønnerne
Hans har tre sønner med Mette: Kræsten, Anders og Mads født i årene 1957-1963. Mettes familie er fra Dragør. Mettes morfar var lodsformand Frederik Wilhelm Møller, der boede i Strandgade 35. Mette og Hans blev skilt i 1975.
Lokalt er lodsformand Møller måske bedre kendt som ”Kejserlodsen”. Den ældste af byens lodser, der ofte lodsede europæiske kongehuses skibe gennem Øresund.
– Før vi fik Mads og flyttede til Dragør, boede vi på 10. etage i kollegiet Solbakken lige over for J.C. Jacobsens Have på Carlsberg. I dag bor Mette ved Islands Brygge, og ofte ses Hanne og jeg med hele familien, fortæller Hans.
Hjerneblødning
I 2011 fik Hans Bischoff en hjerneblødning. Tlf. opkald til Hanne og ambulance hurtig tilkaldt. Ihærdig genoptræning har hjulpet kraftigt, men som Hans siger, han kommer nok ikke til at ”løbe” så hurtigt igen. Det kniber med at gå længe og langt.
Desværre gik det også noget ud over talegaverne. Forstået på den måde: Hovedet og replikkerne er stadig knivskarpe, men de kommer ikke til udtryk så hurtigt, som Hans ønsker det.
Af og til kan man fornemme, at det irriterer Hans Bischoff, at en god forklaring og replik er formuleret i hovedet og så tager det for lang tid at få det frem.
En ”morfar” på sofaen i løbet af eftermiddagen er nødvendig også, fordi både Hanne og Hans nyder at deltage aktivt i arrangementerne i de foreninger, som de begge er medlem af.
Altid en god dialog
– Du skal lige have en opgave med. Hvorfor hedder det både Åboulevard og Åboulevarden? Som du ved, boede jeg tæt ved Åboulevard, da jeg læste økonomi på Københavns Universitet, siger Hans Bischoff til mig.
Hans har ofte små spændende opgaver, som da vi talte om, hvordan stræder og gader ligger i Dragør i forhold til verdenshjørnerne. Er der undtagelse fra reglen om, at stræder ligger nord-syd og gader øst-vest?
Vi fik også en god snak på Ringsted Radiomuseum. Hans besøgte det store flotte museum i 2015. Der var indrettet et tv-studie, som det så ud, da udsendelserne foregik fra Radiohuset.
Hans Bischoff indtog rutinemæssigt stolen i det genopbyggede studie og begyndte at fortælle. Netop i den bygning, hvor museet i dag er indrettet i Sct. Hansgade 34, lå en gang byens bibliotek.
På Radiomuseet genkendte Hans også udstillingen om UG-Radio i Ringsted med den gode service.
På Fælledvej på Sydamager byggede Luftwaffe i 1942 et stort avanceret radaranlæg. Da samtalen kommer ind på det anlæg, fortæller Hans mange detaljer om det søsteranlæg, der lå i Tybjerg syd for Ringsted. Tæt ved barndomshjemmet.
En fornøjelse at få en snak med en mand med så bred en viden. Altid fortalt med et lunt glimt i øjet.
Vil man have flere detaljer om Hans’ mange aktiviteter finder man dem bl.a. i Kraks Blå Bog.
På et meget tidligt tidspunkt lavede Hans Bischoff internetsider. De eksisterer stadig og kan ses her.
Faktaboks
Hans V. Bischoff blev uddannet journalist på B.T. og Berlingske Aftenavis i 1955.
Han var derefter ansat ved Information og på nyhedsmagasinet NB!, men kom i 1975 til DR, hvor han fik sit folkelige gennembrud. Her var han bl.a. vært på TV Avisen, Morgennisserne, Hvornår var det nu det var?, ligesom han var vært på DR’s dækning af folketingsvalg adskillige år i træk, senest i 1994.
I 2001 medvirkede han i en valgoptaktsudsendelse som følge af folkekrav på internettet om at få ham tilbage på skærmen. Han gik på pension i 2002. Bischoff var i sin tid på tv kendt for at kunne forklare komplicerede økonomiske spørgsmål på en pædagogisk facon.
I 2010 blev han gift med Hanne Kirkeberg.
Hans V. Bischoff sov stille ind på Rigshospitalet den 26. marts 2021 omgivet af den nærmeste familie.Anerkendelser
1968: Cavlingprisen (for påvisningen af fejl og mangler ved indsamlingen af materiale til beregning af pristallet og som anerkendelse af hans journalistiske behandling af det økonomiske stof)
1974: Merkur-Guldmedaljen
1991: Danmarks Radios Sprogpris